Segla med barn

Låt barnen vara med!

Segla med barn

Ge barnen rätt start och lär dem uppskatta livet ombord! Sjövett och äventyr kan kombineras i en fantastisk resa som ger minnen för livet.

Att segla med barn är fantastiskt!
Bara för att man har skaffat familj behöver man inte tacka nej till det goda i livet. Egentligen är det ingen större skillnad att segla med barn men man måste dock se till att barnen lär sig att tycka om att vara ute på havet och båten och att alla i besättningen har rätt attityd till båtliv från början. Besättningen måste ställa in sig på att det inte alltid blir som planerat.
Lite tips och råd om hur man bör agera ombord när man seglar med barn:

Flytväst
Flytväst är extra viktigt när det gäller barn även om de är simkunniga och vattnet är varmt i Medelhavet. Små barn och icke simkunniga skall ha självrätade västar.
När barnen befinner sig nere i båten kan det vara ok att ta av sig flytvästen om väderförhållandena är goda.
Tänk även på att barnen ska ha flytväst när de springer på bryggorna – när man minst anar det kan olyckan vara framme.
Vi kan i de flesta fall tillhandahålla barnflytvästar, detta måste dock meddelas i förväg, vid ifyllade av besättninglistan där ni anger barnens vikt och ålder.

Sjösjuka
Normalt sett så klarar sig barnen riktigt bra från sjösjuka men det är precis som med oss vuxna, vissa påverkas inte av sjön medan andra gör det. Är det mycket sjö kan det vara bra att barnen sitter i sittbrunnen ute i friska luften och inte nere i båten. Mätta och belåtna brukar det inte vara några problem.

Rutt
När ni planerar er rutt och ska segla med barn kan det vara bra att ha en plan B ifall att något oförutsett skulle hända. När man har barn ombord är det de som får sätta tempot.

Mantågsnät
Om man har riktigt små barn kan det vara en idé med mantågsnät, detta måste meddelas i god tid innan avresa. Det är ett bra skydd om barnen leker eller solar på däck. (Det tillkommer en extra kostnad för detta – hör av er så berättar vi mer)

Underhållning
Det vara en bra idé att ta med en kompis, två barn leker bättre än ett. Ta gärna med barnens favoritleksaker och böcker ombord så att de har något att underhålla sig med.
De större barnen brukar vilja använda jollen. Detta är naturligtvis en bra skola till att lära sig grunderna i båtliv. Man ser ofta barn som buskör. Var noga med att lära barnen att ta hänsyn.
Cyklop är bra underhållning när man ligger i en naturvik. Var noga med att hålla uppsikt bara. När barnen ligger i vattnet är det också viktigt med solskydd då solen tar extra hårt i vattnet, det kan till och med vara bra om barnet har t-shirt på sig.
Överhuvudtaget är det viktigt att smörja in sig ordentligt, solen tar mer än vad man tror. Använd solglasögon och keps för att skydda ögonen mot solens farliga strålar.
När man är ute på sjön kan man ibland glömma att dricka ordentligt – drick mycket vatten även när du inte känner dig törstig! Ha halvlitersflaskor med namn på, så håller ni koll att alla dricker.


Bokningsförfrågan